Luontokuvaus harrastus

Luontokuvaus

Tälle sivulle keräämme tietoa luontokuvauksesta harrastuksena.

Luontokuvaus harrastus

Luontokuvaus on mukava harrastus ja helppo aloittaa. Kuvauksen voi aloittaa takapihalta kuvaamalla lintuja, oravia, kasveja ja kukkia, joita riittää. Mökeillä ja matkoilla kamera täyttyy nopeasti kauniista maisemista ja auringonlaskuista.

Takapihan eläinten kuvaamisen jälkeen voi alkaa siirtyä haastavampiin kuvaukskohteisiin. Ei kannata kuitenkaan lannistua vaikka eläin ei ilmestyisikään, ja tätä tapahtuu kaikille yhtenään. Luontokuvaus on suurilta osin odottelua, mutta kun monien hukkareissujen jälkeen saa vaikkapa ketusta kuvan niin se palkitsee. Lisäksi onhan luonnossa tarpominen jo itsessään mukavaa.

Auringonlasku Ilomantsissa

Luontokuvauksen eettiset säännöt

Luontokuvauksen pääperiaate on kunnioittaa luontoa ja välttää sen häiritsemistä. Suomen Luonnonvalokuvaajat ry onkin vahvistanut seuraavat periaatteet ja kirjoittaa asiasta näin.

”Suomen Luonnonvalokuvaajat ry on kevätkokouksessaan Kiljavalla 8.3.2008 vahvistanut seuraavat periaatteet, joiden tarkoituksena on luoda eettinen perusta yhdistyksen jäsenten käyttäytymiselle luonnossa sekä toiminnalle valokuvaajina. Näiden periaatteiden noudattaminen on jokaisen jäsenen velvollisuus ja kunnia-asia.”

Eettiset periaatteet

1. Luontokuvaajan työskentelyn lähtökohtana on luonnon kunnioittaminen. Hän liikkuu luonnossa hienotunteisesti ja asettaa kuvattavan edun oman etunsa edelle.

2. Luontokuvaaja perehtyy kuvauskohteisiinsa ollakseen aiheuttamatta niille vahinkoa.

3. Luontokuvaaja noudattaa luonnossa liikkumista ja toimimista koskevia lakeja sekä määräyksiä ja hankkii tarvittavat luvat viranomaisilta ja maanomistajilta.

4. Luontokuvaaja siivoaa jälkensä eikä jätä maastoon jätteitä.

5. Luontovalokuvaaja kunnioittaa toisen valokuvaajan työrauhaa, ilmaisuvapautta ja tekijänoikeuksia.

6. Luontokuvaaja ei kuvillaan levitä valheellista tai harhaanjohtavaa informaatiota. Jos kohde on kuvattu luonnosta irrotetussa ympäristössä tai jos kuvan sisältöön on oleellisesti vaikutettu lavastuksin tai kuvan oton jälkeen tapahtuneella kuvankäsittelyllä, näistä toimenpiteistä on mainittava, kun kuvan käyttöyhteys tällaista mainintaa edellyttää.

Lähde: Suomen Luonnonvalokuvaajat ry
luontokuva.org/eettiset-saannot